Izkoristek fermentacije

Odgovori
brinjevc
Prispevkov: 4
Pridružen: Četrtek 28 Dec 2023, 17:49

Ali mi lahko nekdo prosim razloži, kako izmerim in izračunam stopnjo alkohola pri fermentiranju drozge? Nekje sem prebral, da se meri gostota (gravity?) in iz tega izračuna prej-potem. Kakšne vrednosti pričakujem in kakšno opremo potrebujem?
Ali se pri prvi destilaciji ves ta alkohol izkoristi (se pravi prva destilacija od začetka do konca) tako da lahko na osnovi fermenta predvidim končno stopnjo alkohola in količino ?
Uporabniški avatar
Beyond Mura
Prispevkov: 20
Pridružen: Sreda 06 Dec 2023, 18:03
Kontakt:

Alkoholna stopnja je rezultat izračuna med OG= original gravity/začetna gostota in FG = final gravity/končna gostota po fermentaciji. To merimo s hidrometrom (najcenejša varianta) za merjenje gostote (ni enak alkoholnemu). Pomembna je tudi temperaturna kompenzacija meritve, kajti s temperaturo se spreminjajo meritve.

Kalkulator lahko najdete tukaj:
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

Kompenzacija s temperaturo:
https://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/

Glede vrednosti. Odvisno kaj je osnova za fermentacijo. Manj sladkorja, več sladkorja, enostavni sladkorji, kompleksni sladkorji, itd. Ampak to je že tema za fermentacijo in kako poteka. Ponavadi se začetne OG gibajo med 1.050 -1.090 in končne 1.000 (polna fementacija) - 1.010.

Odgovor na destilacijo:
Odvisno kako delate reze. Pri prvi destilaciji se običajno poreže prvi tok (metanol, aceton) in zavrže. Potem pa se destilira do cca 20% alc. hlapov ali pa po svojem določenem postopku.
Bi rekel da se težko na podlagi tega predvideva. Predlagam, da si pri prvi in drugi destilaciji podrobno zapišete temperature, % alc. vol in volumne. To bo potem osnova za naslednje procese.

Lahko vam dam svoj primer:
Osnova 7% pivina, 198L. Po prvi destilaciji cca. uporabnega alkohola 34L s 35% in 2.4L s 57% neuporabnega alkohola.
Uporabniški avatar
Spiritopher
Prispevkov: 9
Pridružen: Petek 05 Jan 2024, 21:23
Kontakt:

Hidrometer se lahko uporabi samo v tekočih drozgah, me zanima kako bi se dalo to meriti v gostih sadnih drozgah...
Uporabniški avatar
Beyond Mura
Prispevkov: 20
Pridružen: Sreda 06 Dec 2023, 18:03
Kontakt:

Hmm. Drozgo ze precedi, centrifugira ali kakorkoli, da se loci trden del. Mogoce bi to slo.
Odgovori