Ali ima kdo izkušnje, kako se v praksi izražajo izgube pri staranju v lesenem sodu? Verjetno se pozna tako pri volumnu (angel share) kakor tudi pri stopnji alkohola, ki se manjšata?
Nekje sem zasledil, da carina prizna izgube do 1% volumna na leto (obračun trošarine pri zahtevku za vračilo surovine)?
Izgube pri staranju destilatov v sodu
- PetriotGin
- Kontakt:
- Beyond Mura
- Kontakt:
Nekje sem prebral, da je izguba cca. 5% volumna, glede spremembe alk. vol. pa nisem prepričan. Nekateri pišejo, da se celo poviša.
Glede FURS. Pomoje je zelo težko sledit tem zahtevam. Sod in klima hranjenja lahko delujeta zelo različno. Najboljše je, da se jim pošlje opis postopka in izgube navede v postopku. Da ne bodo rekli od kje toliko manj .
Glede FURS. Pomoje je zelo težko sledit tem zahtevam. Sod in klima hranjenja lahko delujeta zelo različno. Najboljše je, da se jim pošlje opis postopka in izgube navede v postopku. Da ne bodo rekli od kje toliko manj .
-
Izgube so baje med drugim odvisne od stopnje vlage v prostoru. Če je prostor vlažen, se bo izgubilo več alkohola, če je prostor suh, pa več tekočine oz. manjši delež alkohola.
- Beyond Mura
- Kontakt:
Zna bit. Suh prostor hitreje susi les in tako vec pronica iz soda proti sredici. Ce je prostor vlazen je ucinek obraten.
- Spiritopher
- Kontakt:
To je res. Bolj kot je prostor/zrak nasičen z vlago, težje bo sprejemal dodatno vodo, ki bi hlapela skozi sod. Zato v vlažnem prostoru skozi sod izhlapi manj vode in več alkohola. Če pa je prostor suh, pa lažje hlapi voda skozi sod, kar se odraža v povišanju % alkohola v sodu. Mislim da je to povezano tudi s tem, da je molekula vode precej manjša od molekule etanola, in tudi zato lažje pride skozi les.Jernej Mencinger napisal/-a: ↑Torek 23 Jan 2024, 13:04 Izgube so baje med drugim odvisne od stopnje vlage v prostoru. Če je prostor vlažen, se bo izgubilo več alkohola, če je prostor suh, pa več tekočine oz. manjši delež alkohola.
Moja izkušnja:
prvič sem v sodček (ki naj bi bil 10 litrski) natočil polno žganja (iz ječmenovega sladu), notri je šlo 8,5 l, alkoholna stopnja je bila 62 %. Po 2,5 letih sem stočil ven, bilo je 2 l, alkohola pa 78 %. Potem sem takoj v isti sod dal 8 l vinjaka 63 %. Po dveh letih ga je bilo 3 l z vsebnostjo alkohola 78 %. Zanimivo mi je, da je obakrat prišlo do istih % alkohola, kljub vsem spremenljivkam. Prostor je bil pa ves čas isti.
- Beyond Mura
- Kontakt:
Zanimiva opažanja. Zgleda, da je staranje v sodih včasih res enigma . Povej, kako se je obneslo staranje v majhnih sodih? Kako je okušanje? Je kaj več lesenih not?
- Spiritopher
- Kontakt:
Majhni sodi so po mojem mnenju samo za igranje, preizkušanje in za domačo rabo oziroma manjše možne kapacitete. Problem je, ker zaradi večje specifične površine v krajšem času dobijo precej več okusa po lesu in precej bolj (procentualno) hlapijo. Če bi to hotel regulirati s krajšim časom staranja, bi pa zmanjšal tudi mikrooksidacijo. To je sicer samo nekaj mojega teoretičnega znanja, iz prakse pa še nimam kaj dosti izkušenj. In tudi glede mikrooksidacije ne vem zares, kakšen vpliv ima na okus, oziroma kako se to občuti na senzoriki.
In ja, moj "viski" ima kar precej okusa po lesu. Nekaterim je sicer zelo všeč, jaz se pa itak ne spoznam kaj dosti na viskije, ker jih nisem veliko probal in nisem ravno velik ljubitelj viskijev.
In ja, moj "viski" ima kar precej okusa po lesu. Nekaterim je sicer zelo všeč, jaz se pa itak ne spoznam kaj dosti na viskije, ker jih nisem veliko probal in nisem ravno velik ljubitelj viskijev.