Ali ima kdo izkušnje s sladkanjem ŽP in z izračunom stopnje alkohola - predvsem iz vidika ponovljivosti? Merilci alkohola namreč lahko merijo zgolj "čiste" destilate, se pravi brez dodanega sladkorja/sladil. Obstajajo pa bojda pred pripravljene raztopine, kjer je delež sladkorja/vode natančno opredeljen in se lahko izračuna novo alkoholno stopnjo po mešanju.
Bolj zahtevno je sicer pri uporabi naravnih sladil, kot je na primer med (ki je lahko sezonsko različen). V tem primeru pa ne vidim druge opcije kakor uradna meritev in stroški po vsakem batch-u (in prilagoditev zapisa na etiketi).
Sladkor in izračun stopnje alkohola
- PetriotGin
- Prispevkov: 18
- Pridružen: Torek 05 Dec 2023, 22:40
- Kontakt:
- Beyond Mura
- Prispevkov: 20
- Pridružen: Sreda 06 Dec 2023, 18:03
- Kontakt:
Pomoje je najboljše poslat na uradno meritev.
Kako pa v primeru, če dodaš suho maso (sladkor) ali med/sirup? Zadnje dvoje ima volumen in še količinsko redčiš. Ali se pri suhi masi deklarira alc vol, ki je v osnovi preden dodaš sladkor?
Kako pa v primeru, če dodaš suho maso (sladkor) ali med/sirup? Zadnje dvoje ima volumen in še količinsko redčiš. Ali se pri suhi masi deklarira alc vol, ki je v osnovi preden dodaš sladkor?
- Spiritopher
- Prispevkov: 9
- Pridružen: Petek 05 Jan 2024, 21:23
- Kontakt:
V likerjih in drugih pijačah, ki niso čisti destilati, se tudi da izmeriti stopnjo alkohola, samo postopek je malo bolj kompliciran - potrebna je še destilacija.
V majhen destilator se da liker in vodo v razmerju 1:1 (verjetno je lahko tudi drugačno razmerje v prid vode - jaz nisem tega poskušal). Količina likerja mora biti točno znana. Pri destilaciji se na začetku ne odvzame nobenega prvega toka stran, ker mora biti zbran ves alkohol, ki je v likerju. Obvezno je treba loviti destilat toliko časa, dokler še vsebuje alkohol. Pri tem je lahko v pomoč tudi termometer, ki meri temperaturo pare. V nekaterih primerih (dobrodošli komentarji z izkušnjami) je dovolj, da se destilat zbira do take količine*, kot je bilo likerja. V tem destilatu se potem pomeri alkohol z areometrom (ali kakšno drugo napravo) tako kot pri žganju. Toliko % kot ima ta destilat, jih ima tudi liker.
*Če pa destilat po tej zbrani količini še vedno vsebuje alkohol, ga je treba zbirati, dokler ne teče praktično samo voda. Nato se izmeri alkoholno stopnjo tega destilata in izračuna količino (torej volumen) čistega (100 %) alkohola v tem destilatu. Volumen alkohola je enak (ob enaki temperaturi), kot je bil v likerju na začetku in od tu lahko s križnim računom dobimo vol. % alkohola v likerju.
Jaz za destilacijo uporabljam 500 ml steklen destilator (ta sicer trenutno ni na voljo, se pa najdejo podobne ponudbe. Eno leto nazaj sem za ta komplet s poštnino vred dal slabih 80 eur.):
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B ... UTF8&psc=1
V majhen destilator se da liker in vodo v razmerju 1:1 (verjetno je lahko tudi drugačno razmerje v prid vode - jaz nisem tega poskušal). Količina likerja mora biti točno znana. Pri destilaciji se na začetku ne odvzame nobenega prvega toka stran, ker mora biti zbran ves alkohol, ki je v likerju. Obvezno je treba loviti destilat toliko časa, dokler še vsebuje alkohol. Pri tem je lahko v pomoč tudi termometer, ki meri temperaturo pare. V nekaterih primerih (dobrodošli komentarji z izkušnjami) je dovolj, da se destilat zbira do take količine*, kot je bilo likerja. V tem destilatu se potem pomeri alkohol z areometrom (ali kakšno drugo napravo) tako kot pri žganju. Toliko % kot ima ta destilat, jih ima tudi liker.
*Če pa destilat po tej zbrani količini še vedno vsebuje alkohol, ga je treba zbirati, dokler ne teče praktično samo voda. Nato se izmeri alkoholno stopnjo tega destilata in izračuna količino (torej volumen) čistega (100 %) alkohola v tem destilatu. Volumen alkohola je enak (ob enaki temperaturi), kot je bil v likerju na začetku in od tu lahko s križnim računom dobimo vol. % alkohola v likerju.
Jaz za destilacijo uporabljam 500 ml steklen destilator (ta sicer trenutno ni na voljo, se pa najdejo podobne ponudbe. Eno leto nazaj sem za ta komplet s poštnino vred dal slabih 80 eur.):
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B ... UTF8&psc=1